Alates aastast 2008 on Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsioon korraldanud erinevatel toitumisega seotud teemadel konverentse

SUHKUR – KAS MAGUS ENESETAPP VÕI ELUKS VAJALIK TOIDUAINE
4. oktoobril 2019 Tallinnas, Euroopa Hotelli konverentsisaalis

Toiduga tarbitavate süsivesikute mõju veresuhkrutasemele ja veresuhkutaseme tasakaalustamise seosed erinevate terviseseisunditega.  Annely Soots (arst, psühholoog, funktsionaalse toitumise terapeut)
Isu ja “magusavajadus”. Eliisa Lukk (MSc, funktsionaalse toitumise terapeut)
Räägime suhkrumaksast. Pille Javed (arst, tervisedendaja, toitumisterapeut)
Suhkur ja ajutegevus. Sirli Kivisaar (mänguterapeut ja funktsionaalse toitumise terapeut)
Suhkur toidus. Triin Terasmaa (tervisnõustaja toitumise alal ja toitumisterapeut)
Suhkur ja diabeet. Maire Vesingi (toitumisterapeut ja ELDÜ (Eesti Laste Diabeediühingu) rehabilitatsioonimeeskonna kogemusnõustaja)
Menüüde näited toitumisterapeudi praktikast. Hiie Järva (tervisenõustaja toitumise alal, toitumisterapeut)


TOITUMISTERAAPIA OLEMUS – TOITUMISE MÕJU KEHALISTELE FUNKTSIOONIDELE
2. juunil 2019 Tallinnas, Euroopa Hotelli konverentsisaalis, Paadi 5.

Toitumine ja kehafunktsioonid. Toitumisnõustaja, toitumisterapeudi ja funktsionaalse toitumise terapeudi pädevus haiguspuhusel toitumisnõustamisel. Eridieetide vajadus, erinevate spetsialistide pädevused nende määramisel. Annely Soots (arst, psühholoog, funktsionaalse toitumise terapeut).
Seedeelundkond ja tervis. Seedeelundkonna tervise seos üldise tervise ja teiste haigustega, soolestiku tervise parandamine läbi toitumise. Eliisa Lukk (molekulaarbioloogia magister, biomeditsiinitehnoloogia doktorant, funktsionaalse toitumise terapeut).
Toitumise mõju südame-veresoonkonna tervisele. Mida peab muutma toitumises, et tekiks positiivne mõju südame-veresoonkonna tervisele ja kuidas seda saavutada? II tüübi diabeet ja südamehaigused kui ennetatavad terviseprobleemid. Pille Javed (arst, tervisedendaja, toitumisterapeut)
Käitumise jt vaimsete funktsioonide seos toitumisega. Vaimse tervise seosed toitumisega lastel ja täiskasvanutel. Kas ja kuidas võib toitumine mõjutada käitumist?Sirli Kivisaar (mänguterapeut ja funktsionaalse toitumise terapeut)
Toitumisteraapia praktiline rakendamine arstina. 10 aasta pikkune kogemus toitumisterapeudina. Näited elust enesest (kuidas toitumise muutmisega toimuvad muutused kehalistes haiguslikes protsessides paremuse poole). dr Helle Müller (psühhiaater, funktsionaalse toitumise terapeut)
Vähi ennetamine. Isiklik kogemus vähist paranemisel. Arutelu teooria alusel - mis võis olla vähi vallandajaks? Kuidas hoida vähi edasiarenemist kontrolli all? Mida teha, et vältida taasteket? Kaia Palumaa (toitumisterapeut)

Vaheajal pakutud taimsete määrete retseptid. Idandatud toortatar. Kuivatatud seemne-kreekerid. Taimsed beseeküpsised. Olustvere TMK koka eriala vanemõpetaja Maire Vesingi, toitumisterapeut.
Vaheajal pakutud rabarberi-maasika purukoogi retsept, Hiie Järva, toitumisterapeut.


"KAS TOIDUL ON RAVITOIME?"
18. aprillil 2016 Tallinnas Bliss seminarikeskuses
Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni & Tervisekooli ühiskonverents

Kas toidul võib olla tervistav toime? Funktsionaalse toitumise ja –teraapia olemus.  Funktsionaalse toitumise terapeut Annely Soots
Uut toitumissoovitustes viimase aja teaduskirjanduse, uute Põhjamaade ja Eesti toidusoovituste alusel? Tervisliku toitumise mudelid. Biokeemik-toitumisteadlane Tiiu Vihalemm
Toitumisteraapia ja selle areng Inglismaal. Toitumisterapeutide töövaldkonnad ja toidulisandid nende töövahenditena BioCare firma näitel. Toitumisterapeut BSc, DipCHEd nut, Marta Annelush Inglismaalt
Toidu roll põletikuliste protsesside mõjutamisel ja näited menüüdest. Toitumisterapeut Ülle Hõbemägi
Seedekulgla tervis, terve mikrobioota ja selle mõju üldisele kehalisele tervisele. Seedimise parandamine toitumisteraapia abil. Funktsionaalse toitumise terapeut Sirli Kivisaar
Seedimise/soolestiku seos psüühiliste probleemidega. Psühhiaater, funktsionaalse arstiteaduse õppur Triin Eller
Vaheajal pakutud toitude retseptid.


„Toitumine ja südame tervis“
20. novembril 2015 Tartus, Dorpati keskus

Loengu  „Toitumise seos südame tervisega“ I osa - Orley Moyal Londoni Naturopaatia Kolledži biomeditsiini õppejõud, Higher Nature konsultant loengu I osa
Loengu  „Toitumise seos südame tervisega“ II osa
„Stress ja südame tervis, stressi seos toitumisega“ Sirli Kivisaar, funktsionaalse toitumise terapeut, Tervisekooli lektor, psühhoterapeut


Liigsed kilod - põhjused ja lahendused.
04. novembril 2014. a. Tallinnas Euroopa Hotellis

Rasvumise põhjused, levik ja tagajärjed. Dr Kristel Ehala-Aleksejev, TÜ arst-kliinilise toitumise spetsialist.
Laste suurenev ülekaalulisus ning toitumine tänasel päeval. Triinu Kalle, toitumisnõustaja.
Elustiili muutus, dieet või kirurgiline sekkumine - mis on parim moodus kaalu langetamiseks? Siret Saarsalu, toitumisterapeut, MSc.
Kõrgest kehakaalust tingitud terviseriskide tekkimine. Kehakaalu langetamine tervislikul moel. Annely Soots, toitumisterapeut, Tervisekooli õppejõud.
Probiootikumid ja soolestiku mikrofloora seos kehakaaluga. Mark Robertson (UK), clinical nutrition manager, nutritionist, BSc, MSc.
Kaalu langetamise psühholoogia, stressi ja kehakaalu seos. Sirli Kivisaar, toitumisterapeut ja psühhoterapeut, Tervisekooli õppejõud.
Isu kontrollimine. Kaalu langetamist abistavad toidulisandid. Annely Soots, toitumisterapeut.
Mida süüa? Kuidas süüa? Kuidas teha valikuid? Külli Holsting, toitumisnõustaja, Tervisekooli õppejõud.
KOOKOSKOMMID. Leota india pähkleid 24 tundi, blenderda. Lisa kookoskreemi, natuke kookosvõid või india pähkli võid. India pähkli või puhul ei ole mett magustamiseks vaja, kuid kookosvõi kasutamisel lisa natuke mett. Kui soovid pehmemat massi, lisa natuke kookospiima. Võib lisada maitse järgi ka kookoshelbeid. Mass peaks jääma selline, et seda oleks võimalik vormida. Vormi massist kommid, torka sisse mandel ning veereta kookoshelvestes.
Loe lisaks kehakaalu rubriigist.


Tervisliku kolesteroolitaseme saavutamine
19. oktoobril 2012.a. Läbiviijad biokeemik Tiiu Vihalemm ja toitumisterapeut Annely Soots/Sirli Kivisaar

Teemad: Kolesterooli ainevahetus, biokeemia. Tema olulised funktsioonid inimese kehas, puudusel tekkivad probleemid, normid.
Tervislik kolesterooli langetamine toiduga. Näidismenüü, edulood.


Taimetoitlus - kas veidrus või tervislikuim toitumisviis. Taimetoidu ohud ja nende ületamine. Äärmuslused taimetoitluses - tervislik või mitte?
4. september 2012a, Tartu, Loomemajanduse keskus
Töö gruppides - kuidas valmistada maitsvaid taimetoiduroogasid.


Kevadkonverents „Terveks ja saledaks“
17.aprill 2012a, Tartus, Kalevi 17, Loomemajanduse keskuses

Kehakaalu kinnihoidvad faktorid. Annely Soots
Immuunsuse tugevdamine toitumise läbi. Ülle Hõbemägi
Toiduga stressi, depressiooni ja ärevuse vastu. Sirli Kivisaar
Erinevad töötoad: Tervislikud magustajad ja magustoidud, madala GK-ga toidud, tervislikud leivad ja võided, soojad köögiviljaroad ja tervisesalatid, kaal ja tunded.


"Teaduslikud tõendused aju ja sooletrakti seostele, dieetravi võimalused"
06. oktoobril 2011 Tartus Dorpat konverentsikeskuses (Turu 2, TASKU) ja 7. oktoobril Puusepa 8 A.Linkbergi auditooriumis.

Konverents opioidsete peptiidide ja gluteeni- ja kaseiinivaba dieedi mõju uurija professor Karl Ludvig Reicheltiga Oslo Pediaatrilisest Uurimisinstituudist: "Aju-sooletrakti telje olemasolu võimalus. Valkude, antikehade ja peptiidide võimalikud toimed. Autismi olukord praegu ning selle ravi gluteeni- ja kaseiinivaba dieediga."

Eesti näited, gluteeni- ja kaseiinivaba dieedi rakendamine - raskused, tulemused. Annely Soots
prof R. Reichelti loengu tõlge eesti keelde:  "Teaduslikud tõendused aju ja sooletrakti seostele, dieetravi võimalused. Skisofreenia"
"Teaduslikud tõendused aju ja sooletrakti seostele, dieetravi võimalused. Autsim"  - tõlkimisel


"Krooniline raskmetallimürgistus ja selle poolt esile kutsutud oksüdatiivne stress: seos kaasaegse inimese haigustega".
3. juunil 2011.a. Tartus, Dorpati konverentsikeskuses - Konverents raskmetallimürgistuse uurija emeriitprofessor Boyd Haley`ga Kentucky Ülikoolist.

Raskmetallimürgistus, Eesti olukord, analüüside teostamise võimalused: porfüriinid ja metallid. Annely Soots
Kentucky Ülikooli emeriitprofessor Boyd Haley.
Krooniline raskmetallimürgistus, sümptoomid, kokkupuuteallikad. Seos neurodegeneratiivsete häiretega. Testid raskmetallidega kokkupuute tõsiduse määramiseks. Raskmetallide kehast eemaldamine, kelatsioon. Raskmetallide poolt tekitatud oksüdatiivne stress ja selle ravi võimalused.


"Tervislik toitumine -huvitavat ja kasulikku teadmist kõigile"
06. aprillil 2011.a. Tartus

Tervislik toitumine, probleemid ja väljapääs. Toitumisterapeut Annely Soots
Lehmapiima poolt ja vastu. Toitumisterapeut Sirli Kivisaar
Supertoiduained.  Ida-Tallinna Keskhaigla toitumisnõustaja Elle Kalamägi
Ensüümid toidus ja lisandites, nende ravitoime. Toitumisnõustaja Ülle Hõbemägi
Eestimaa seente ravitoime, raviotstarbel kasutamise võimalused. Toitumisterapeut Stella Jakobson
Aju ja soolestiku seos. Toitumisterapeut, psühhiaater Helle Müller
Taime- ja toortoitlus - kas karta või armastada? Toitumisterapeut Annely Soots


"Keemia meie toidulaual"
26, veebruaril 2011.a. Dorpat konverenstikeskuses

E-ained meie igapäevatoidus.TÜ Emeriitdotsent, biokeemik Tiiu Vihalemm, ETTA juhatuse liige
Raskmetallid Eesti kalades. Kalakasvatuse laborant Katrin Viljarand, ETTA liige
Lisaained ja kemikaalid meie loomsetes produktides.Loomaarst Helve-Ly Uibo, ETTA liige
Kahjulikud kemikaalid puu- ja köögiviljades. EMÜ aiasaaduste säilitamise dotsent Ulvi Moor
Mida süüa? Keha puhastumine ja kaitsevõime tõstmine. Toitumisterapeut Annely Soots, ETTA juhatuse esimees


"Tervistav toit - praktilised juhised igapäevaellu"
1. detsembril 2010.a. Tallinnas Hotell "Euroopa" konverentsikeskuses

Tervisliku toitumise baastõed. Rasvad toidus - kas kahjulikud või hoopis kasulikud toitained? Kuidas valida rasvu?. Arst- toitumisterapeut Annely Soots, ETTA juhatuse esimees
Juhised tervislikuks ja püsivaks kaalu langetamiseks. Toiduvaliku põhimõtted, kaalu langetamine kaloraazi piiramata. Toitumisnõustaja, toitumisteraapia kursuse õpilane Ülle Hõbemägi
Tervislikud magustoidud ja suhkrud. Toitumisterapeut Sirli Kivisaar, ETTA juhatuse aseesimees
Kiirelt valmistatavad kaasavõetavad lõunad. Toitumisnõustaja Ülle Hõbemägi
Tervislikud hommikusöögid ja ooted. Toitumisnõustaja, toitumisteraapia kursuse õpilane Kristel Uibo , ETTA juhatuse liige
Tervislikud lõuna- ja õhtusöögid. Toitumisnõustaja, toitumisteraapia kursuse õpilane Ülle Hõbemägi


"Uued sekkumisviisid autismi ja muude neurodegeneratiivsete häirete puhul"
15. septembril 2010, Tartus Dorpati Konverentsikeskuses

Toitumisteraapia autismi ja teiste neurodegeneratiivsete häirete puhul. Annely Soots. Arst-toitumisterapeut, psühholoog.
Chun Wong DC, ND, DABCI, Biomedical Consultant, www.NewAutismCure.com, Integrative Medical Practice. Biomedical treatment and autism spectrum disorder.
Dr. Boyd Haley, Professor Emeritus Chemistry & Biochemistry, University of Kentucky, The toxicity of oral infections and amalgams. Krooniliste haiguste, sh. neurodegeneratiivsete haiguste (autism, Alzheimeri tõbi, Sclerosis multiplex jt.) tekkepõhjused ja seos raskemetallimürgistusega. Tiomersaal vaktsiinidest. Amalgaamide ja suuinfektsioonide ohtlikkus. Maksa detoksifikatsiooni teed, mürgiste ühendite ja metallide eemaldamine kehast.
David Moat, DipHSW, HigherDipSACH, DipTHA, ASD Consultant - Autism Quality SEARCH, Integrative Transpersonal Psychotherapist , ASD Therapy Communication and behaviour in autism.
Autsimi ravi võimalused Eestis. Kokkuvõtted. Dr. Anu Susi, TÜ Kliinikumi lastepsühhiaater


"Tervisliku Toitumise alused- Müüdid ja Tegelikkus"
01. aprillil 2010 Tervisekooli ja Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni (ETTA) konverentside sarja Toidus peituv ravi esimene konverents. .

Toitumisnõustamine ja -teraapia. Müüdid ja tegelikkus. Toitumisterapeut Annely Soots, ETTA juhatuse esimees
Puhastumine. Maksa ja sooletrakti toetamine tervisliku toitumise abil. Toitumisterapeut Sirli Kivisaar, ETTA juhatuse aseesimees
Tervisliku toitumise põhialused. Tasakaal, mõõdukus ja mitmekesisus. Rasvade, ka küllastatud rasvade ning kolesterooli vajalikkus. Looduslikud ja tööstuslikud transrasvhapped. Värvilise toidu maagia. Biokeemik Tiiu Vihalemm, ETTA juhatuse liige
Toortoidu tervislikkus, selle eelistamise põhjused. Maitsva toortoidu, s.h. sooja toidu ja tervislike magustoitude valmistamine. Toitumisnõustaja, taimetoitlane ja toortoidu spetsialist Sille Poola
Uus toitumispüramiid, mis võtab arvesse ka toiduainete kvaliteeti. Toitumisteraapia kursuse õpilane Kristel Uibo, ETTA juhatuse liige


Teabepäev „Südame tervis ja toitumisteraapia“
8. mail 2009.a. Atlantise Konverentsikeskuses

"Kuidas toita südant? Toitumine ja toidulisandid südamehaiguste ennetamises"  Tiiu Vihalemm
„Homotsüsteiin kui südamehaiguste peamine riskifaktor. Selle langetamine toitumise ja toidulisandite abil“ Annely Soots
„Toidurasvade tervislikkus ja kahjulikkus“ Sirli Kivisaar


MTÜ EGGA ja ETTA ühiskonverents EAKATE TOITUMISPROBLEEMID ja TOITUMISRAVI
3. novembril 2008. a. Tartus Maarjamõisa Polikliiniku saalis

TÜ kliinikumi arst dr.Kai Saks: Eakate alatoitumus - probleem, mida peab märkama.
Biokeemik-toitumisteadlane Tiiu Vihalemm: Tervislik toiduvalik eakate jaoks.
Arst-toitumisnõustaja Annely Soots: Mälu parandav toitumine, toidulisandid, Altzheimeri tõbi ja toitumine.
dr Inge Paju: Haige toitmine, abistamine söömisel, keskkonna mõju söömisele.
Füsioterapeut Anne Uriko: Neelamishäire vanemaealistel - probleemid, diagnostika ja ravivõimalused.
Mati Mark: Söömisabivahendid