LCHF dieet

LCHF dieet tähendab väheses koguses süsivesikute ning suurel hulgal tervislike rasvade tarbimist. Dieedi põhimõtted on lihtsad ning inimestel lubatakse tarbida paljusid lemmiktoiduaineid, sh rasvarohkeid toite. Süüa tuleb siis, kui kõht läheb tühjaks, ning süüa lubatakse küllastustunde tekkimiseni.

Süsivesikute hulk viiakse üliväikeseks ja seetõttu ei saa keha neist enam piisavalt energiat toota. Selle asemel hakkab organism energiaallikana kasutama nii kehasse ladestatud rasvavarusid kui toiduga saadavat rasva. See aga toob kaasa ketoosiseisundi, mis ei ole tavaolukorras (seda dieeti kasutatakse meditsiinis ravile allumatu epilepsia või vähi puhul) meie keha jaoks normaalne, sest suurendab oluliselt uriiniga kehast väljutatavate rasva ainevahetuse kõrvalproduktide ehk ketokehade hulka.

On tõsi, et LCHF dieediga kaasnev suhkru ja tärklise vältimine aitab stabiliseerida veresuhkru taset ning langetada insuliinihulka kehas. See toetab kaalulangust ja stabiliseerib söögiisu. Kuna LCHF dieet on olnud kasutusel suhteliselt lühikest aega, puuduvad uuringud selle pikaajaliste mõjude kohta. Paljud aga on selle toimest vaimustuses.

Meie kogemused näitavad, et seni, kuni dieedinõudeid täpselt järgitakse, on enesetunne enamasti hea ja verenäitajad korras. Aga kohe, kui süsivesikute hulka natukenegi suurendatakse, muutub enesetunne halvemaks. Sel põhjusel ei saa inimesed sellest dieedist välja – äärmiselt raske on üle minna tasakaalustatud ja jätkusuutlikule tervislikule toitumisele. Seepärast soovitame kaaluprobleemide korral alustada koheselt tervisliku toitumisega, mitte kasutada sissejuhatuseks või vaheetapina dieeti, mida rakendatakse meditsiinilistel näidustustel vaid äärmuslikes olukordades.