Tasakaalus tervisliku toitumise juhised kaalu langetamiseks ja normaalse kehakaalu säilitamiseks

Liigse kehakaalu tervislik langetamine

Kehakaalu langetamiseks ja normaalse kehakaalu hoidmiseks on kõige tervislikum ja jätkusuutlikum toitainete poolest tasakaalus regulaarne toitumine, kus peatähelepanu on pööratud süsivesikute õigele valikule.

  • Kaaluprobleemide tekkimise ja nende lahendamise võti on eeskätt toitumises ja kitsamalt võttes süsivesikutes

  • Pakume tasakaalus tervisliku toitumise juhiseid kaalu langetamiseks ning normaalse kehakaalu säilitamiseks

  • Õpetame teid oma menüüd tervikuna õigesti planeerima

  • Te ei pea loobuma lemmiktoitudest, teie menüü ei muutu ühekülgseks  – ÕPITE TEGEMA ÕIGEID KAALULANGETAVAID ASENDUSI NING KONTROLLITE TOIDUKOGUSEID.

Pakume tasakaalus tervisliku toitumise juhiseid kaalu langetamiseks ja normaalse kehakaalu säilitamiseks

Toiduainetes sisalduvate süsivesikute koostis ja omadused on erinevad – anname juhiseid, kuidas menüüsse aeglaselt imenduvaid süsivesikuid valida. Loomulikult on olulised ka valgud, rasvad, vitamiinid ja mineraalained, sest kõik toitained peavad olema tasakaalus.  ÕPETAME TEID OMA MENÜÜD TERVIKUNA ÕIGESTI PLANEERIMA.

Meie toitumisnõustajate kümne aasta pikkune kogemus näitab, et vastupidiselt levinud arvamusele söövad paljud ülekaalulised tegelikult liiga vähe. See aeglustab nende ainevahetust ning jätab organismi toitainetepuudusse. Neil juhtudel soovitame kaalu langetamiseks süüa koguseliselt rohkem ja sageli ka kõrgema kaloraažiga toitu. Kuna erinevatest toiduainetest saadud kalo­rid võivad organismile erinevalt mõjuda, pole mõistlik toitude üldise kaloraaži piiramist omaette eesmärgiks seada. Kaloraaži liigselt vähendades piirame reeglina ka kehale elutähtsate toitainete saamist. Samuti viib nälgimine paratamatult ülesöömisele, sest organismi füsioloogiline vastus toidupuudusele on söögiisu suurenemine. Söögiisu kujundavate tegurite kohta võib rohkem lugeda siit.

OLULINE ON SÜÜA REGULAARSELT, TARBIDA IGAL TOIDUKORRAL VÄIKSEMAID PORTSJONE NING KONTROLLIDA TOIDUAINETE GLÜKEEMILIST KOORMUST EHK MÕJU VERESUHKRU TASEMELE.

Väga tähtis on süüa igal toidukorral õigeid toiduained – meie nõustajad aitavad teil teha õigeid valikuid. Anname kaasa nädalamenüü, soovi korral saate osaleda ka täiendavatel koolitustel ning tervisliku toidu valmistamise õppustel, kus anname praktilisi juhiseid ja räägime põhjalikumalt nii kaalu tervislikust langetamisest kui tervislikust toitumisest üldse. Et uus toitumisviis omaseks saaks, tuleb meie poolt soovitatud menüüd teadlikult järgida vähemalt 3 nädalat – edaspidi muutub õige toitumine juba enesestmõistetavaks. Kaal langeb küll suhteliselt pikkamööda, kuid saavutatu jääb püsima. Tervislik kaalulangus ühe kuu jooksul on 2-3 kg, mitte rohkem. Kui te aga lähete tagasi vanade toitumisharjumuste juurde, tuleb ka kaal  tagasi.

Teised Eestis pakutavad kehakaalu langetamise viisid

Kuni viimase ajani on osatud kaalu langetada peamiselt vaid madalakaloraažilisi toite propageerides ja rangeid dieete soovitades. Lähtudes tõsiasjast, et üks gramm rasva annab 9 kilokalorit, valk ja süsivesikud aga ainult 4, on peetud õigeks väga madala rasvasisaldusega dieeti, mille soovitajaid leidub Eestis veel praegugi. Tänu teadmisele, et rasvad ei ole kaalutõusu peasüüdlased, on saanud Eestis populaarseks ka liigse rasvasisaldusega dieedid (LCHF – low carb high fat). Peamiseks dieediks, mis hästi kaalu langetab ja mida Eestis praegu ka laialt propageeritakse, on nn Atkinsi dieet ehk „valgudieet“. Kaalulangetaja menüüs on normaalne ja toitumissoovitustega kooskõlas valkude-rasvade-süsivesikute vahekord: 20-35-45 E% (päevasest kaloraažist)

Ajakirjanduses ilmub sageli uudiseid järjekordsetest uutest „imedieetidest“ ja internetist levitatakse infot „imelisandite“ kohta. Neil puhkudel on reeglina tegemist kas ühekülgse toitumise või mingi üksiku toitaine pakkumisega toidulisandina. Toidu asemel pakutakse söömiseks pulbreid ja magustoitudeks toitainetevabu maiustusi. Niisugused lähenemised ei anna püsivat tulemust. Samuti kasutatakse kaalu langetamiseks äärmuslikke treeningkoormusi.

Üheks efektiivseimaks kaalu langetamise meetodiks peetakse kirurgilist operatsiooni. See on tõesti kiire viis kaaluprobleemi lahendamiseks. Aga kahjuks ei mõelda piisavalt ega hoiatata inimesi selle eest, mis pärast saab. Tegemist on sammuga, mida ei saa enam tagasi võtta. Kõigepealt peaks püüdma füsioloogiliste vahenditega teha kõik mis võimalik, et operatsiooni vältida. Miks? Mõtleme seedimise füsioloogiale – inimese seedesüsteem on tervik, mille iga osa on toitainete omastamiseks vajalik. Kui mingi osa süsteemist eemaldatakse, siis rikutakse kogu seedimisprotsessi. Operatsioonijärgselt tekib väga sageli toitainetepuudus. Muidugi kaal langeb, kui osa seedekulglast vägivaldselt eemaldada ja toit osaliselt seedimata jääb. Aga mille arvelt see toimub? Kui toitu korralikult ei seedita, jääb osa organismile vajalikest toitainetest saamata.

Kahjuks lähevad ülekaaluga tõsiselt hädas inimesed kiiret kaalulangust lubavate moeröögatustega sageli mõtlematult kaasa. Ning enamasti pettuvad. Samuti eelistatakse pahatihti niisuguseid „toitumisnõustajaid“, kes midagi eksootilist pakuvad, sest tavapärane dieeditamine pole ju aidanud. Oluline on kontrollida, kas toitumisnõustajal on piisav erialane ettevalmistus ja kas see, mida pakutakse, on tervislik. Uurige alati, kui põhjalikult ja mida on toitumisnõustaja õppinud. Meie toitumisnõustajad on läbinud 600–920 tundi erialast koolitust. Mõnikord nimetavad ka treenerid ennast toitumisspetsialistideks, kuid ainuüksi (personaal)treeneri ettevalmistus ilma toitumisnõustaja pädevust kinnitava tunnistuseta ei anna selleks alust.

Meie ei paku kiirdieete, vaid kestvat toidumuutust, mis võimaldab teil edaspidi lõplikult kaalumurest vabaneda ning olla terve. Meie pakume teile ka kaalusäilitaja menüüd, millele üle minna, kui normkaal on saavutatud.

Kui teile tundub, et soovite tervislikumat toitumist kaalu langetamiseks, olete meie juures õiges kohas

Kui soovid kaalu langetamisel meie abi, võta meiega ühendust info@toitumisterapeudid.ee.