Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni (ETTA) JUHISED toitumisnõustajale ja/või -terapeudile
Üldised toitumisnormid
ETTA haigusi ennetava toitumise normid 2022.
ETTA toitumisnormid 2021 alusel koostatud ETTA haigusi ennetava toitumise soovitused 2022 koos toitumispüramiidiga
ETTA juhised toitumisnõustajale ja -terapeudile
ETTA kaalulangetamise juhis toitumisnõustajale ja -terapeudile, 2022. Vaata lehe alaosas soovituste aluseks olevaid tõenduspõhiseid materjale.
Ülekaalulise või rasvunud patsiendi käsitlus esmatasandil (RJ-E/34.1-2019)- Vt Eesti Toitumis- ja liikumissoovitused: Kehamass ja tervis (lk 73) ja Laste kaalu- ja kasvukõverad (lk 82-89).
- GK ja GI tõenduspõhine tabel: Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. International tables of glycemic index and glycemic load values: 2008. Diabetes Care. 2008 Dec;31(12):2281-3. doi: 10.2337/dc08-1239. Suppelemental Material: Tabel A1 (normaalse glükoosi taluvusega isikute GI ja GK), tabel A2 (häiritud glükoosi taluvusega isikute GI ja GK)
ETTA välistamisdieedil oleva kliendi toitumisnõustamise juhis 2021.
- ETTA juhise lisa. Piima- ja laktoosivaba toitumise juhis 2021.
- ETTA juhise lisa. Kaltsiumivajaduse rahuldamine piimavabalt toitudes 2021.
- ETTA juhise lisa. Munavaba toitumise juhis 2021.
- ETTA juhise lisa. Gluteenivaba toitumise juhis. 2021.
- ETTA juhise lisa. Gluteenivaba toitumise ohud. 2017.
- Ortiza C., Valenzuelab R., Lucero Y. (2017). Celiac disease, non celiac gluten sensitivity and wheat allergy: comparison of 3 different diseases triggered by the same food. Revista Chilena de Pediatria, 88(3), 417-423.
- Gluteenivaba toitumise juhised:
- Eesti Tsöliaakia Selts. Gluteenivaba toidu valmistamise juhis haigla toitlustajale 2018.
- Gluteenivaba mõiste ja juhis gluteenivaba toidu käitlemiseks. Veterinaar- ja toiduamet.
- Toidu saastumine gluteeniga toidu valmistamise või serveerimise ajal. 2020
- Eesti Tsöliaakia Selts. Gluteenitalumatus – patsiendi meelespea (2019)
- Eesti Tsöliaakia Selts. Lubatud ja keelatud toiduained gluteenivaba dieedi korral (2019)
- Eesti Tsöliaakia Selts. Gluteenivaba toit – teabematerjal (2019)
ETTA veganitoitumise juhis 2022 on uuendamisel.
ETTA juhised seedevaevustega klientide nõustamiseks 2020
- ETTA juhis Kergemate seedevaevustega kliendi nõustamiseks, üle vaadatud 2022
- ETTA juhis Kõhukinnisusega kliendi nõustamiseks
- ETTA juhis Hemorroididega kliendi nõustamiseks
- ETTA juhis Kõrvetiste ja reflukstõvega kliendi nõustamiseks
- ETTA juhis Sapipõie probeemidega kliendi nõustamiseks
- ETTA juhis Mikrobioomi testi alusel nõustamiseks
ETTA rauapuuduse toitumisnõustamise juhis, 2020. Toitumisnõustaja kompetentsi ei kuulu haiguspuhuste toitumissoovituste andmine ega raualisandite soovitamine.
ETTA juhised toidulisandite soovitamiseks:
ETTA juhis B12 vitamiini soovitamiseks veganile.
ETTA juhis D-vitamiini soovitamiseks 2023.
ETTA juhis foolhappe/folaadi toidulisandi soovitamiseks, sh rasedale.
ETTA juhis kalaõli jt õlilisandite soovitamiseks.
ETTA juhis seleenilisandi soovitamiseks.
ETTA juhised toitumisterapeudile
ETTA rauapuudusaneemia toitumisteraapia juhis, 2020
ETTA juhis raualisandite soovitamiseks 2021ETTA söömishäirete toitumisteraapia juhis 2022.
American Dietetic Association: Revised 2020 Standards of Practice and Standards of Professional Performance for Registered Dietitians (Competent, Proficient, and Expert) in Disordered Eating and Eating Disorders (DE and ED).
Praktilised juhised söömishäiretega patsientide raviks. (2004). Tartu Psühhiaatriakliinik, Anu Järv.
Söömishäirete diagnostika ja ravi (2010).Autorid: Anu Järv, Meeri Pennar, Kirsti AkkermannETTA tsöliaakiahaige toitumisteraapia juhis, 2021.
ETTA juhise koostamise aluseks on järgmised rahvusvahelised juhised:
– Al-Toma, A., Volta, U., Auricchio, R., Castillejo, G., Sanders, D., Cellier, C., Mulder, C. J., Lundin, K. A. E. (2019). European Society for the Study of Coeliac Disease (ESsCD) guideline for coeliac disease and other gluten-related disorders. United European Gastroenterology Journal, 7(5), 583–613. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6545713/
– World Gastroenterology organization, Celiac Disease Guidline, 2016 https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/celiac-disease/celiac-disease-englishToiduallergia olemus ja toitumisteraapia juhis. Pauklin, M., Lember. M. (2018). Toiduallergia. Eesti Arst, 97(2), 73–80.
ETTA vähihaige toitumisteraapia juhis vähiravi ajal 2020
Toitumine kasvajalise haiguse korral 2019. Maarja Lember, Tervise Arengu InstituutETTA juhis prediabeedi ja diabeedi toitumisteraapiaks 2023.
ETTA toitumisteraapia juhise lisa: Kogemusnõustajate soovitused I tüüpi diabeeti põdeva isiku toitumisteraapiaks, 2021.
ETTA toitumissoovituste aluseks on järgmised rahvusvahelised juhised:
– 2023. standardid: Diabetes care, 46(1) Jan 2023.
Uus artikkel: Diet and Diabetes prvention: is a plant based diet the solution?
Rasvumine ja kaaluga toimetulek, pt 8 2023. a standardites.
Standards on Medical Care in Diabetes-2022. American Diabetes Associatsion. Diabetes Care 2022 Jan; 45 Supplement 1). Pt 5 Facilitating Behavior Change and Well-being to Improve Health Outcomes.
– Evert, A. B., Dennison, M., Gardner, C. D., Garvey. W. T., Lau, K. H. K., MacLeod, J., Mitri, J., Pereira, R. F. Rawlings, K., Robinson, S., Saslow, L., Uelmen, S., Urbanski, P. B., Yancy Jr, W. S. (2019). Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report. Diabetes Care, 42(5), 731-754.ETTA Podagra toitumisteraapia juhis 2021
FitzGerald, J. D., et al. 2020 American College of Rheumatology Guideline for the Management of Gout. ACR Guideline for Management of Gout. Arthritis Care and Research, 72(6), 744-760.Bariaatrilise patsiendi käsitlus enne ja pärast kirurgilist sekkumist (RJ-E/12.1-2016).
Tervisele ohtlikud seisundid (meditsiinilist abi vajavad seisundid, vajalik suunamine arstiabile) leiab toitumisterapeudi tööd reguleerivatest dokumentidest
Juhiste tõenduspõhised alused
ETTA haigusi ennetava toitumise soovituste tõenduspõhised alused:
Kaalujuhise tõenduspõhised alused:
- ETTA kaalulangetamise juhise tõenduspõhine teooria
- Süsivesikud- Insuliini (CIM) mudel, tõlge eesti keelde, Annely Soots (originaalartikkel: Ludwig, D. S. & Ebbeling, C. B. (2018). The Carbohydrate-Insulin Model of Obesity: Beyond “Calories In, Calories Out”. JAMA Internal Medcine, 178(8):1098-1103)
- Personaalne toitumine vastavalt veresuhkrutasemele, kokkuvõte eesti keeles, Pille Javed (originaalartikkel: Zeevi, D et al. (2015). Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. Cell, 163(5), 1079-1094). Vaata ka selleteemalist videot.
- ETTA Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni koostatud ülevaade kaalulangetavatest dieetidest 2019
Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni juhatuse kommentaar toidutalumatuse kohta ilmunud kriitikale Eesti ajakirjanduses 2015. aastal: ALASTI TÕDE VARJATUD TALUMATUSEST – MIS ON TÕDE, MIS MITTE